ΤΙ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΣΗ ΤΟΥ ΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ; Η αποφυγή του στρες είναι συχνά αδύνατη. Εφόσον, λοιπόν, δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε τα αίτια, μπορούμε τουλάχιστον να καταπολεμούμε τις συνέπειες. Μπορούμε να φροντίσουμε ο οργανισμός μας να χειρίζεται καλύτερα και με πιο υγιή τρόπο το στρες.

Η λύση: ΤΑ ΜΙΚΡΟΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι σε θέση να εξουδετερώνουν το οξειδωτικό στρες και συγχρόνως να παρέχουν ενέργεια στο σώμα και το νου.

Εξουδετέρωση του στρες

Wissenschaft-Bild

Τα μικροθρεπτικά συστατικά καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες, συνεπώς εξουδετερώνεται και το οξειδωτικό στρες. Αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες είναι για παράδειγμα:

Όσο περισσότερο κοπιάζουμε τόση περισσότερη ενέργεια χρειάζεται να διαθέσει ο οργανισμός. Έτσι αυξάνεται και ο αριθμός των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μικρά μόρια υψηλής επιθετικότητας, τα οποία οδηγούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε ανεπιθύμητες παρενέργειες που με τη σειρά τους μπορεί να σημαίνουν στρες για τον οργανισμό.

  • καταστρέφουν τα κυτταρικά τοιχώματα και τις μεμβράνες καθιστούν αναποτελεσματικά τα ένζυμα και εξασθενούν την παραγωγή ενέργειας βλάπτουν το DNA και προκαλούν μεταλλάξεις.

Έτσι είναι δυνατή η εμφάνιση βαριών ασθενειών (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ; αρτηριοσκλήρυνση, καρδιοπάθειες, καρκίνος κλπ.) Οι ελεύθερες ρίζες ευνοούν επίσης την πρόωρη γήρανση. Ρυτίδες, χαλάρωση, ξηροδερμία και διαταραχές της μελάγχρωσης είναι σημάδια που δεν παραβλέπονται.

Ουσιαστικά ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει τους δικούς του μηχανισμούς άμυνας εναντίον των ελεύθερων ριζών υπό τη μορφή αντιοξειδωτικών. Σε περιπτώσεις, όμως, βαριάς νοητικής και σωματικής κόπωσης στον εργασιακό χώρο ή στον ελεύθερο χρόνο, είναι δυνατό οι μηχανισμοί αυτοί να μην επαρκούν.

Ως συνέπεια, προκαλείται οξειδωτικό στρες στα κύτταρα και τα όργανα και αυτό οδηγεί απευθείας σε μείωση της απόδοσης και σε εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

  • Χρόνιο στρες
  • Αύξηση των ελεύθερων ριζών
  • Μείωση της απόδοσης
  • Εμφάνιση σωματικών παθήσεων

Η λύση: Αντιοξειδωτικά

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες υπό τη μορφή ενζύμων, βιταμινών και φυτοχημικών ή βιοενεργών ουσιών είναι αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

Όσο πιο αυξημένα επίπεδα στρες τόσο περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες απαιτούνται για τη διατήρηση της απόδοσής μας και την προστασία της υγείας μας.

  • Χωρίς πρόσθετα αντιοξειδωτικά
  • Χωρίς πρόσθετα αντιοξειδωτικά
Wissenschaft-Bild
Αντιοξειδωτικά
  • εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες
  • περιορίζουν ή και εμποδίζουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες
  • προστατεύουν τα μιτοχόνδρια τα οποία είναι τα κύρια μέρη παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα
πίσω

Τόνωση της παραγωγής ενέργειας

Wissenschaft-Bild

Τα μικροθρεπτικά συστατικά παρέχουν την ενέργεια που χρειάζεται για να τονωθεί η σωματική και νοητική απόδοση. Αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μέσω:

Για τον καλύτερο χειρισμό στρεσογόνων καταστάσεων έχουμε ανάγκη από μεγάλες ποσότητες σωματικής και νοητικής ενέργειας. Μέσω συγκεκριμένων μικροθρεπτικών συστατικών είναι δυνατή η τόνωση της διαδικασίας παραγωγής ενέργειας στο σώμα και η βελτίωση της απόδοσής μας.

πίσω

Άθληση & αναψυχή

Wissenschaft-Bild

O συνδυασμός άσκησης και χαλάρωσης μειώνει το στρες!

Κάθε είδους άσκηση μπορεί να συμβάλει στη μείωση του στρες. Εξάλλου η άσκηση προσφέρεται για την καταπολέμηση του στρες. Ωστόσο δε θα πρέπει η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα να οδηγεί συγχρόνως σε περισσότερο στρες. Θα πρέπει να ταιριάζει στις ικανότητές σας, με άλλα λόγια να ταιριάζει με το διαθέσιμο χρόνο και τις συνθήκες ζωής σας. Δε σημαίνει, δηλαδή, ότι πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως ένα πενθήμερο πρόγραμμα για τρέξιμο. Ορισμένοι ίσως το χρειάζονται. Άλλοι προτιμούν αρχικά την απλή βόλτα. Το σημαντικό στην υπόθεση είναι να βρείτε ένα μέτρο που να σας ταιριάζει προσωπικά. Κατά την άσκηση εξουδετερώνεται η αδρεναλίνη, μια από τις ορμόνες του στρες. Η συνέπεια είναι η απελευθέρωση του σώματος και η απαλλαγή από τα βάρη. Θετική παρενέργεια: Η σιλουέτα παραμένει σε φόρμα και εκλύονται οι ορμόνες της χαράς.

Για να πετύχουμε τη μακροπρόθεσμη μείωση του στρες πρέπει να συνδυάζουμε την άσκηση με επαρκείς φάσεις ανάπαυσης και χαλάρωσης. Αρχικά συνεισφέρει στη μείωση της εσωτερικής ανησυχίας και αργότερα στη βαθύτερη χαλάρωση. Συχνά δεν υπάρχει χρόνος, μπορούμε όμως να ξεκινήσουμε με μικρά βήματα, με άλλα λόγια να κάνουμε διαλείμματα να διακόπτουμε για λίγο και να σηκωνόμαστε συχνά για μικροδραστηριότητες π.χ. για να καθαρίσουμε μήλο.

πίσω